Αξιοθέατα


Τα Πέτρινα Γεφύρια

   Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας και τα περισσότερα χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Τα αριστουργήματα αυτά της λαϊκής αρχιτεκτονικής τέχνης, στέκουν  εκεί για αιώνες να μας θυμίσουν άλλες εποχές.
   Τα ονόματα τους συσχετίζονται με την τοποθεσία, την ιδιαιτερότητα που έχουν, τον χρηματοδότη τους και τον κατασκευαστή τους, ενώ η χρονολογία κατασκευής τους παραμένει άγνωστη.

  Από τα 19 γεφύρια του Νομού Γρεβενών που έχουν διασωθεί,ξεχωρίζει το γεφύρι του Αζίζ Αγά στο Τρίκωμο,που είναι το μεγαλύτερο σε άνοιγμα ύψος τόξου γεφύρι της Μακεδονίας και η μεσαία καμάρα του είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

    Εντυπωσιακό γεφύρι και επισκέψιμο από πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, είναι αυτό της Πορτίτσας,χτισμένο ανάμεσα στα βουνά του Σπηλαίου, στην είσοδο του φαραγγιού,σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός.
  Το  πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας βρίσκεται 3 χλμ. μακριά από το  ομώνυμο χωριό.Είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται δίπλα στο καινούριο γεφύρι που έχει χτιστεί και οδηγεί στο χωριό.Εκεί έγινε η μάχη μεταξύ του Γιαννούλα Ζιάκα, αδερφού του Θεόδωρου και των Τούρκων και η παράδοση λέει πως ο Γιαννούλας έγραψε στο ίδιο σημείο ένα ποίημα.
   Το γεφύρι του Δοτσικού είναι το μόνο που περνάει μέσα από το χωριό,ενώ μερικά ακόμα από τα πιο γνωστά γεφύρια είναι αυτό του Κατσογιάννη,του Ταξιάρχη,του Σπανού.


Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας


   Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον,στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών,σε απόσταση 42χλμ. από την πόλη των Γρεβενών και μόλις 18χλμ. από το ξενοδοχείο Hotel Ziakas,βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
   Σήμερα η Βασιλίτσα είναι ένας από τους σημαντικότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας,που κρατά χιόνι ως την άνοιξη,και προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει της απαιτήσεις όλων των χιονοδρόμων,από τους πιο έμπειρους έως αυτούς που θα           δοκιμάσουν για πρώτη φορά.
   Εάν είστε λοιπόν λάτρεις των χειμερινών σπορ, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και να ανακαλύψετε από μόνοι σας τη μαγεία της ορεινής Πίνδου. 





Βάλια Κάλντα

   Βάλια Κάλντα σημαίνει "Ζεστή Κοιλάδα" .Είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο άγριας φύσης,ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας, που μας χαρίζει απλόχερα ειδυλλιακές εικόνες.


   Καλύπτεται από πυκνά δάση Μαύρης - Λευκόδερμης Πεύκης και Οξυάς ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα – αγριόγιδο- ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ’ τις περισσότερες περιοχές της Χώρας. 
Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Χώρας μας για την καφετιά αρκούδα. 
   Από την κοιλάδα πηγάζουν δύο μικρά ορεινά ρέματα,αυτό της "Σαλιατούρας" και το "Ποταμάκι το Ζεστό" τα οποία μαζί σχηματίζουν το "Αρκουδόρεμα".Ο Δρυμός της Πίνδου σαν γενική διαπίστωση Ελλήνων και ξένων ειδικών, χαρακτηρίζεται μοναδικός από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. 



Μουσείο Παλαιοντολογίας

   Ένας θαυμαστός προϊστορικός κόσμος έχει έδρα την περιοχή Γρεβενών.Το ταξίδι στο παρελθόν ξεκινάει από τα Αμπέλια Γρεβενών όπου ο πρώτος γίγαντας εμφανίζεται.Πρόκειται για τον ελέφαντα με τους ευθείς χαυλιόδοντες Elephas που έζησε στην περιοχή πριν από 200 χιλιάδες χρόνια, με ύψος 4,2 μέτρα και βάρος πάνω από 6 τόνους.Ακολούθως εμφανίστηκαν οι γίγαντες της Μηλιάς 3.000.000 ετών, δηλαδή τεράστιοι μαστόδοντες, πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων, με ύψος 3,5 μέτρα και βάρος 6,5 τόνους, που είχαν χαυλιόδοντες και στα δύο σαγόνια.


   Το 1997, από την ομάδα ανασκαφών ανακαλύφθηκε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων εντυπωσιακού μεγέθους (μήκους 4,39μ.), οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι του συγκεκριμένου είδους που βρέθηκαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και πιθανόν στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η συνέχιση της έρευνας έφερε στο φως την κάτω γνάθο του ζώου, από τις πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη, καθώς και οστά από τον υπόλοιπο σκελετό του.
   Το 2007, τα λείψανα ενός ακόμα απολιθωμένου ζώου υπερτόνισαν το διεθνές κυρίως ενδιαφέρον της περιοχής για τη σπουδαιότητα της περιοχής της Μηλιάς. Οι χαυλιόδοντες του ζώου, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν, χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ενώ ο εντοπισμός της κάτω γνάθου και μεγάλου μέρους του σκελετού του ζώου καθιστά το εύρημα εξαιρετικά σημαντικό για την έρευνα, καθώς παρέχει μοναδικά στοιχεία για την εξέλιξη, την παλαιοβιολογία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, σε παγκόσμια κλίμακα.



www.grevenaweb.com